woensdag 29 februari 2012

Paninihelden: Tjeerd van 't Land

Zes jaar was ik toen ik mijn eerste voetbalplaatjesalbum voltooide. Vooral met dank aan vrijgevige oudere broers. Voetbal kijken deed ik nog niet veel, maar de fascinatie voor het voetbalplaatje was geboren. Eén blik in het boek Voetbal80 - of wat daar nog van over is - is voldoende om de sensatie van 32 jaar terug te herbeleven. De zelfklevende helden van toen verdienen daarom een plaats op dit blog.

woensdag 15 februari 2012

Uit de donkere kamer: Houtrust 1913

Een historische dag in de vroege jaren van het Nederlandse voetbal is zonder enige twijfel 24 maart 1913. Die dag vindt er naar de maatstaven van de jaren tien een heus wonder plaats op de grens van Den Haag en Scheveningen. Op Houtrust wint Oranje die dag voor het eerst van het Engelse nationale team. Een collectief delirium maakt zich meester van de fans en zelfs de pers komt superlatieven tekort.

woensdag 8 februari 2012

Bypass en transplantatie


Het gaat dus niet door. En het mooie is dat ik nu helemaal niet hoef toe te lichten wat ‘het’ is. U snapt direct waar het over gaat. Jammer natuurlijk, net een paar daagjes vorst tekort. De grootste teleurstelling was echter niet eens het niet doorgaan van de Elfstedentocht, maar het resolute ‘nee’. Ik had zo graag nog een paar daagjes extra voorpret gehad. Want wel of geen tocht, de voorpret was alvast fantastisch.