dinsdag 21 april 2015

Voetbalarchieven.nl

Sinds kort online: voetbalarchieven.nl. Met een overzicht van alle uitslagen en standen uit de Nederlandse voetbalhistorie. Vanaf 1888 tot en met afgelopen week. Van de 1e klasse in de periode dat er nog geen profvoetbal was en van de eredivisie, eerste divisie en tweede divisie in de profperiode, plus de topklasse. En natuurlijk ook de bekercompetitie, van Holdertbeker, via NVB-beker naar KNVB Beker.

Is het werk af nu de site online is? Nou nee, de bedoeling is om van ieder seizoen nog veel meer data te ontsluiten. Wedstrijdstatistieken zoals doelpuntenmakers, rode kaarten, toeschouwersaantallen, maar ook links naar video's en verslagen en korte tekstuele seizoenssamenvattingen. Dat is een kwestie van de lange adem, maar een klein beginnetje is er al, van de Eredivisie 1997-1998 zijn met dank aan mijn eigen handgeschreven archief de wedstrijddetails al toegevoegd.

Heb je opmerkingen, aanvullingen, tips of anderszins, schroom dan niet om mij te mailen op email@voetbalarchieven.nl.

Ik hoop jullie snel te treffen op voetbalarchieven, de website voor historische statistieken uit het Nederlandse voetbal.

woensdag 8 april 2015

Tardelliaans juichen

Een lijstje maken met ergernissen in het voetbal is onbegonnen werk. Zodra je de eerste vijf hebt genoteerd schieten je al weer vijf nieuwe ergernissen te binnen. Gaan we niet doen dus. Gelukkig kunnen we er af en toe ook eentje afstrepen op het denkbeeldige lijstje. Ik mag althans toch hopen dat na gisteravond het epidemische niet-juichen-als-je-scoort-tegen-je-oude-club voltooid verleden tijd is.
Ik vraag me dan altijd af wie ooit met zoiets is begonnen. Van het achterlijke wiegen als een doelpuntenmaker net vader is geworden hebben we dat allemaal nog helder op het netvlies. Sterker nog, ik kan nog steeds pislink worden als ik alleen maar de naam Bebeto hoor. Van de kiem van het niet-juichen-als-je-scoort-tegen-je-oude-club verdenk ik Frank Demouge, want die stond in zijn jeugd tussen de harde kern op de tribune van De Goffert. Zal er vast wel eens per ongeluk eentje ingeprikt hebben tegen NEC.