dinsdag 20 maart 2012

Amateurvoetbal: Alles op zaterdag?

Afgelopen week vond ik nogal een ronkend persbericht van de Topklasse CV in mijn mailbox. Veel nieuws stond er niet in. Het ging vooral over strategische partners, het uitrollen van media-activiteiten en imago-onderzoeken. Het enthousiasme spatte in ieder geval van het papier, maar de praktijk laat toch een wat gematigder beeld zien na bijna twee seizoenen topklasse.


In sportief opzicht is er weinig te klagen. Het niveau en de aantrekkelijkheid van de wedstrijden is hoog. Bijna alle ploegen spelen met een positieve opvatting en hebben voldoende spelers met extra kwaliteiten. Daarnaast is de omvangrijke media-aandacht van vooral de regionale zenders positief. De schaduwkanten zijn echter ook zichtbaar. De noodgedwongen landelijke spreiding van clubs als gevolg van de kennelijk niet te slechten brug tussen zaterdag- en zondagvoetbal is verre van aantrekkelijk voor spelers en fans. En door de absurde eisen voor promotie naar de eerste divisie blijft ook het glazen plafond jammer genoeg voorlopig nog wel even in stand.

Het grootste zorgenkindje voor met name de zondagafdeling is echter de publieke belangstelling. Werd er vorig seizoen nog een doorsnee per wedstrijd gehaald van bijna zevenhonderd, dit seizoen komt het gemiddelde waarschijnlijk uit rond de 550. Een bizar laag gemiddelde natuurlijk voor de hoogste amateurdivisie. Het is daarbij opvallend dat bijna alle clubs inleveren ten opzichte van het afgelopen seizoen. Dit is overigens geen exclusief topklasse-probleem, want op alle niveaus daalt de belangstelling voor de zondagamateurs jaar na jaar verder.

De oorzaken zijn niet moeilijk aan te wijzen. De concurrentiestrijd met het betaald voetbal is simpelweg niet te winnen. Zo maar wat cijfers. In het seizoen ’87-’88 was een gemiddelde eredivisiewedstrijd goed voor 6.800 toeschouwers, het afgelopen seizoen was dat 19.300. Bijna een verdriedubbeling dus. Het is niet onlogisch dat de belangstelling voor het amateurvoetbal op zondag bijna omgekeerd evenredig is gedaald. De definitieve nekslag kwam met de komst van Eredivisie Live. Daar waar bijvoorbeeld in Engeland op zaterdagmiddag geen live voetbal uit de Premier League mag worden uitgezonden, heeft de Nederlandse abonnee op zondagmiddag keus uit drie of vier wedstrijden. Extra cru is het dat het financieel niet bijster succesvolle kanaal in de benen wordt gehouden door de KNVB, die de amateurclubs daarmee een bijl in de rug heeft gezet. Het belang van achttien financieel veelal zwakke BVO’s weegt kennelijk zwaarder dan dat van bijna tweeduizend (!) clubs met een standaardteam op zondag. Die zien namelijk hun inkomsten uit recettes en vooral de broodnodige kantine-inkomsten steeds verder dalen. Misschien is dát een punt dat de Topklasse CV eens kan agenderen in het overleg met de bond?

Het is voor zondagclubs dus hoe dan ook zaak om de concurrentie met de eredivisie te vermijden en daarvoor is feitelijk er maar één optie. De eerste elftallen moeten gaan spelen op zaterdag, in de middag of vroege avond. Zal dat gaan gebeuren? Waarschijnlijk niet. Daarvoor is deze ommezwaai praktisch en cultureel gezien ongetwijfeld te groot voor heel veel verenigingen. Het zou echter goed zijn als clubs – ieder voor zich – er eens over zouden gaan nadenken. Veel clubs zijn nu nog gezond, hebben een uitstekende basis en prima jeugdopleidingen. Maar het gevaar van de kikker die zich langzaam maar zeer zeker in een pan met water laat koken ligt op de loer. Als de zondagclubs ook op de langere termijn gezond willen blijven zullen ze moeten kiezen voor onorthodoxe en revolutionaire oplossingen.

Artikel verscheen eerder op www.zondaghoofdklasse.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten