donderdag 15 augustus 2013

Sluwe, ouwe vos



Bij toeval zag ik afgelopen week een reclamespotje voor het nieuwe kanaal dat het live voetbal in Nederland gaat uitzenden. Begeleid door een lekker dramatisch pianomuziekje zien we afwisselend meelevende supporters en alledaagse voetbalbeelden. Veteranen aan de aftrap, jongens op een trapveldje, een bal die uit een sloot wordt gevist en meer van dat soort bekende voetbaltafereeltjes. De boodschap van het geheel (denk ik): wij van Rupert Murdoch koesteren de basis van het voetbal.

Zelden zo’n bedrieglijk spotje gezien. Want als het aan hen van Rupert Murdoch ligt verdwijnt straks alles wat met het Nederlandse profvoetbal van doen heeft achter de sneeuwschermen van de decoder. Om het voetvolk nog een beetje tevreden te houden is er op zondagavond om een uur of tien misschien nog een half uurtje samenvattingen te zien op een open net, maar daar blijft het wel bij. De gevolgen zullen desastreus zijn, juist voor die basis van het voetbal.

Want miljoenen kinderen in Nederland hebben door de decennia heen de basis voor hun voetballiefde gelegd op zondagavond tussen zeven en acht. De grote voorbeelden van Ajax, Feyenoord en Heracles waren te zien voor iedereen en dat zorgde ervoor dat al die miljoenen kinderen zelf ook wilden gaan voetballen. Als het aan sportvrind Murdoch ligt blijven hele hordes kinderen daarvan binnenkort verstoken. Niet alle ouders zijn namelijk zo leip om een duur abonnement te nemen op een voetbalkanaal en daarmee ligt er een bommetje onder de basis van het voetbal voor de komende generaties.

En daarom, beste mensen, neem geen abonnement op Fox, maar op Eredivisie Live. Oftewel, steun uw club door een kaartje kopen en in het stadion te gaan kijken. Of neem desnoods een abonnement op Hoofdklasse Live, Derde klasse Live, of vierde klasse klasse B District Oost F-pupillen Live. Ga naar de velden en kijk daar uw favoriete sport en neem de kinderen mee, zodat de liefde voor het voetbal ook op de nieuwe generaties overgaat. En zet meneer Murdoch maar buitenspel, die ouwe vos red zich wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten