maandag 14 april 2014

Verdomd, hij wint



Wij Twentenaren hebben het niet zo op randstedelijk gebral. We vinden ze daar al snel arrogant, luidruchtig en schreeuwerig. Dat is kennelijk nodig om te overleven in die harde jungle die Holland heet. Opkomen voor jezelf of zo, wij hebben dat niet nodig. Ik zelf vorm geen uitzondering op die regel. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg en praat maar zacht dan praat je al hard genoeg.


Heel af en toe is er een uitzondering op die regel. Dan roept een Hollander zowaar sympathie op. Wordt arrogantie ineens zelfverzekerdheid en luidruchtigheid openhartigheid. Niki Terpstra is er zo één. Geboren in Beverwijk, dus gelukkig al niet echt stads, maar verder het prototype van de vlot gebekte Randstedeling.

Maar Niki is niet vervelend, Niki is een held. Al een hele tijd. Als één van de weinigen koos hij niet het pad van de Rabo-opleidingsploeg, maar stippelde hij zijn eigen weg uit naar de top. Stapje voor stapje kwam zijn doel dichterbij. Zijn strijdlust en ambitie zijn een lust voor het oog en de interviews na overwinningen en nederlagen zijn altijd een genot om naar te luisteren. De twinkeling in de ogen en de bekende jongensachtige blik als eeuwige metgezel.

De laatste maanden heeft hij definitief de heldenstatus verworven. Allereerst toen hij na zijn zege in Dwars door Vlaanderen de nietsvermoedende Renaat Schotte van ‘de Belg’ in een interview trakteerde op het eerste couplet van een nederpopklassieker (‘Ik dacht verdomd, ik win’). Een paar weken later deed hij het nog een dunnetjes over en liet hij in Parijs-Roubaix heel wielerminnend Nederland versteld staan.

We dachten allemaal hetzelfde: verdomd, hij wint!



Verscheen eerder in Twentesport Magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten